Describe Foods in Penang !!!
- Char Kway Teow
Char Kuew Teow adalah juadah yang tersohor di dunia yang
boleh didapati di Malaysia dan Singapura. Char Kuew Teow (mee leper) digoreng
dengan kepanasan tinggi dengan sedikit kicap soya cair, kicap soya pekat, cili,
sedikit pes udang, udang, kerang, tauge dan daun kucai. Char Kuew Teow biasanya
digoreng bersama dengan telur, potongan sosej, kek ikan, tauge dan lain-lain
ramuan. Asalnya Char Kuew Teow ini digoreng dengan lemak khinzir dan juga
kruton rangup lemak khinzir. Char Kuew Teow dihidangkan di atas daun pisang di
dalam pinggan untuk meningkatkan lagi aromanya. Versi vegetarian yang enak juga
boleh dibuat kerana kebanyakan penjaja akan cuba memuaskan hati pelanggannya.
Mee Wanton adalah satu juadah Kantonis yang berasal dari
Guangzhou, China. Ia juga dihidangkan secara meluas di negara seperti Hong
Kong, Singapura, Malaysia dan Thailand. Terdapat dua versi Mee Wanton yang
biasa didapati. Versi yang pertama, mee dihidangkan dengan semangkuk sup ayam,
dan versi yang kedua pula, mee dihidangkan dengan sos soya hitam. Juadah
tambahan termasuklah daun sawi, wantan, daging khinzir bakar lima rasa dan daun
bawang. Mee Wantan boleh didapati di kebanyakan restoran dan medan selera di
Malaysia.
- Otak - otak Penang
Otak-Otak adalah makanan yang berasal dari Indonesia, tetapi
kami juga berpeluang untuk menjamu makanan ini di negara lain seperti Malaysia
dan Singapura. Makanan ini digelar sebagai ‘kerana isinya bertekstur lembut dan
lembik.
Otak-Otak biasanya dimakan bersama dengan nasi. Ramuan
utamanya adalah ikan, rempah ratus dan daun kucai yang dibalut dalam daun pisang.
Anda dapat menikmati makanan ini di restoran yang popular seperti Nyonya
Colours dan Lorong Seratus Tahun. Versi vegetarian yang dibuat daripada daging
vegetarian juga boleh didapati.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar