Rabu, 22 Mei 2019

Describe Some Foods#8


Describe Foods in Penang !!!





  • Nasi Dagang
                               

    

Nasi Dagang adalah makanan Malaysia dan Thailand Selatan. Ia dihidang dengan nasi lemak kukus yang dimasak dengan santan kelapa dan biji halba, memberikan aroma unik kepada nasinya. Lain-lain ramuan untuk dinikmati bersama nasi adalah kari ikan, telur rebus, jeruk sayuran dan ayam atau rendang daging. Makanan ini boleh dinikmati di sepanjang Pantai Timur Semenanjung Malaysia dan juga Thailand Selatan.


  • Nasi Briyani 
                                         
                                             

Nasi Briyani adalah nasi campur India yang dimasak dengan beras basmathi diadun dengan pelbagai jenis rempah ratus, yogurt, daging dan sayuran. Ramuan dan rempah yang mungkin digunakan termasuklah buah pala, lada kering, bunga cengkih, minyak sapi, buah pelaga, daun bay, kayu manis, ketumbar, daun pudina, halia, bawang dan bawang putih.

Terdapat pelbagai jenis Nasi Briyani seperi briyani cendawan, briyani daging dan briyani sayuran. Kebanyakan juadah ini boleh didapati di restoran mamak atau restoran India di seluruh Malaysia.

  • Cendol 



Cendol adalah makanan pencuci mulut yang berasal dari Indonesia. Ramuannya termasuk santan kelapa, jeli hijau yang panjang yang diperbuat daripada tepung beras dan pewarna hijau yang diperbuat daripada daun pandan, ais batu yang dikisar dan gula melaka.
Cendol biasanya boleh didapati di seluruh Malaysia. Sekarang is juga dihidangkan dengan aneka perisa tambahan seperti kacang merah, cincau, biji jagung dan nasi pulut. Cara pemakanan baru cendol juga disajikan dengan isi durian dan nangka.


           

Tidak ada komentar:

Posting Komentar