- Apam Balik
Apam Balik, juga dikenali sebagai ban jian kuih (penkek yang diterbalikkan), adalah sejenis penkek yang leper dan sangat biasa dijumpai di kawasan Asia Tenggara. Ia dijual secara meluas di gerai penjaja di seluruh Malaysia, Singapura, Indonesia dan Brunei.
Bahan utama Apam Balik adalah tepung, santan kelapa, air,
gula, telur dan soda penaik. Inti tradisional untuk Apam Balik termasuklah
kacang yang dikisar dengan gula, kelapa hiris dan jagung manis. Apam Balik
telah diisytiharkan sebagai makanan warisan oleh Jabatan Warisan Kebangsaan
Malaysia.
Mee Kari adalah juadah yang penuh berperisa dan makanan unik
hasil daripada daripada sebatian makanan Cina dan India. Ia sangat mudah
didapati di Malaysia dan Singapura. Ramuannya seperti mee kuning atau bihun
dengan kuah kari yang pedas yang diadun sempurna dengan santan kelapa, pes
cili, tauhu kering, udang, sotong, ayam, kerang dan daun pudina.
- Mee Hokkien Penang
Mee Hokkien Penang boleh didapati di Malaysia dan Singapura.
Juadah ini berasal dari daerah Fujian (Hokkien) di China yang terkenal dengan
makanan mee ikan.Mee Hokkian tradisi dihidang dengan kuah pedas berasaskan
udang, potongan ayam atau khinzir, sotong, udang, kek ikan, kangkung dan
sambal.
Mee Hokkian merupakan juadah yang biasa didapati di Malaysia
terutamanya di Pulau Pinang. Kuahnya yang kaya berperisa membuatkan ramai suka
makanan ini.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar