Describe Foods in Penang !!!
- Bak Kut Teh
Bak Kut Teh adalah satu juadah Teo Chew terkenal yang
berasal dari China. Ia juga didapati di Malaysia, Singapura, Sumatera, Thailand
selatan dan Indonesia. Bak Kut Teh diterjemahkan sebagai teh tulang khinzir. Ia
direbus dengan herba Cina, bawang putih, bunga lawang, kayu manis, cendawan,
choi-sum, kulit tauhu dan tauhu kering. Biasanya dihidangkan dengan nasi kukus
dan cakoi dicelup dalam sup Bak Kut Teh. Banyak restoran di Malaysia,
terutamanya di Klang dan Kuala Lumpur terkenal dengan Bak Kut Teh.
- Mee Hokkien KL
Mee Hokkien KL adalah Mee unik berwarna hitam dari Kuala
Lumpur yang digoreng dengan api arang kayu. Mee ini digoreng dengan lemak
khinzir, bawang putih, daging khinzir, hati khinzir, udang, sotong dan kobis.
Stok perisa akan ditambah perlahan-lahan ketika proses menggoreng agar mee
boleh menyerap perisa dengan perlahan, memberikan tekstur pekat kepada juadah
ini. Kicap soya yang banyak juga akan diadun ke dalam juadah ini.
- Nasi Kandar
Nasi kandar adalah juadah utara popular berasal dari Pulau
Pinang. Ia mengandungi nasi kukus wangi yang disiram dengan pelbagai jenis kari
dan beberapa jenis lauk tambahan. Nasi Kandar juga boleh dijamu bersama ayam
goreng, rendang, kambing, ikan goreng, udang goreng, sotong goreng, daging
lembu dan pelbagai lagi. Menu vegetarian biasanya mengandungi terung, okra,
ulam dan peria goreng. Kepelbagaian jenis kari dan lauk-pauk membuatkan Nasi
Kandar begini kaya dan unik rasanya.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar